Tävlingar i meditering

Går det verkligen att tävla i meditering? Ja, det verkar så. Som sport är meditering inte som fotboll eller andra större sporter som går att satsa pengar på hos exempelvis casinosanningar.se. Intresset är för litet, i allafall än så länge. Hur ser dessa tävlingar ut och är det en bra idé att tävla i meditering?

Yoga och meditering

Tävlingar i mediteringYoga kan sägas vara en typ av meditering men en mer fysisk sådan. Samtidigt som kroppen formas i olika positioner andas du långt ner i magen för att på så sätt slappna av och finna ditt inre lugn. Det är i yoga som det numera finns tävlingar genom International Yoga Sports Federation, IYSF. Årligen utses nya så kallade champions, mästare, inom sporten. Damer och herrar tävlar för sig och det finns också en junior- respektive seniorklass.  

Får poäng

Vad går tävlingarna ut på? Att positionerna och kropparna ska se så bra ut som möjligt. Detta går emot yogans och all annan meditations ursprungliga tanke. De tävlande bedöms därefter med hjälp av en poängskala. Det är väldigt vackert och kropparna är både muskulösa och smidiga. Som jag ser det är problemet just att det är en tävling och att det inte är förenligt med traditionen. Vi behöver oaser där prestationer inte räknas. Man kunde ha namngett tävlingarna till något annat som inte har med yoga att göra. 

Yoga som OS-gren

Tävlingarna inom yoga utförs inför en publik. Inom IYSF arbetar man med att yoga ska bli en OS-gren. Att fler får upp ögonen för denna fantastiska meditationsteknik tycker jag är bra och yogan behöver bli än mer folklig. Är dock tveksam till att den ska bli en bedömningssport. Om du vill läsa mer om regelverket är det tillgängligt på IYSFs hemsida. Det uppdateras årligen och de aktuella reglerna ligger alltid ute på deras sida. Där kan du också läsa mer om nästa tävling, hur organisationen arbetar samt vilka som blivit utsedda till mästare. Sveriges senaste mästare utsågs år 2013 och de heter Erik Persson och Tammy Gaymon.

Är det bra med tävlingar i meditation?

Jag själv började meditera för att släppa kraven och minska på stressen. Meditation är en värld för mig där detta inte existerar. Det finns inga rätt och inga fel, du bara är. Om man börjar att anordna tävlingar blir syftet med meditation det motsatta. Jag har dock inte varit på någon tävling och är öppen för andras åsikter i denna fråga. Vad tycker du?

 

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2019 Aditom.se

Tema av Anders Norén